Nowość w Biletti.pl

Kopenhaga

powrót do listy ciekawych miejsc

Kraina Baśni

Kopenhaga to tętniąca życiem stolica, która łączy urok przeszłości i czar baśni z nowoczesnością. Świetnie nadaje się na spędzenie zarówno wakacji, jak i krótkiego weekendu, bez względu na porę roku, gust i wiek odwiedzających.

Kopenhaga jest stolicą i największym miastem Danii. Zajmuje płaską, nadbrzeżną nizinę we wschodniej Zelandii i pociętą kanałami północną część wyspy Amager. Miasto jest położone na południowym krańcu cieśniny Sund oddzielającej Danię od Szwecji i łączącej Morze Bałtyckie z Morzem Północnym. Symbolem Kopenhagi jest Mała Syrenka – brązowa statuetka Małej Syrenki na kamiennym postumencie. Pomnik ten został postawiony w hołdzie duńskiemu pisarzowi Hansowi Christianowi Andersenowi. Kopenhaska Syrenka jest podobno siostrą warszawskiej pół kobiety, pół ryby. Jak mówi legenda, obie z morskich głębin przypłynęły do wybrzeży Bałtyku w okolicach Gdańska - jedna udała się w górę Wisły, a druga dopłynęła do Kopenhagi. Większość zabytkowych obiektów Kopenhagi koncentruje się w najstarszej części miasta leżące w promieniu około 1,5 km na zachód od portowych nadbrzeży. Im dalej od wybrzeża i kanałów, tym bardziej monumentalna i monotonna dla niektórych wydaje się Kopenhaga. Ciągi ciężkich, ceglanych kamienic równej wysokości oraz imponujące, klasycyzujące budowle mogą nieco przytłaczać podróżnika.
Językami używanymi w Danii są: duński, angielski, farerski, grenlandzki oraz niemiecki. Jednostką płatniczą w Danii jest korona duńska DKK (1 korona duńska = 100 oere).

Atrakcje:

  • Amalienborg - barokowy pałac królewski, od 1795 r. siedziba duńskich monarchów i dworu królewskiego. Składa się z czterech niemal identycznych skrzydeł otaczających plac o takiej samej nazwie. Pośrodku stoi pomnik Fryderyka V, a przed budynkami trzyma wartę malowniczo umundurowana gwardia królewska. 
  • Christianborg - okazały i dostojny pałac wzniesiony w latach 1907-1928, wg projektu Thorvalda Jorgensena. Pałac jest przede wszystkim siedzibą duńskiego rządu i parlamentu. W budynkach kompleksu pałacowego znajdują się także reprezentacyjne komnaty królewskie, Sąd Najwyższy oraz Ministerstwo Finansów. 
  • Rådhuset - ratusz zbudowany w stylu wiernie naśladującym włoski renesans. Nad wejściem do budynku widnieje pozłacana rzeźba przedstawiająca założyciela miasta biskupa Absalona. Wewnątrz w Wielkiej Sali ustawiono popiersia sławnych i zasłużonych Duńczyków. Jednak największą atrakcją jest skonstruowany przez Jensa Olsena - Zegar Świata, znajdujący się na najwyższej w kraju wieży mierzącej 106 m. 
  • Rundetårn – okrągła, wysoka na 36 m wieża zbudowana w latach 1637-1642 na polecenie króla Chrystiana IV. Przez długi czas pełniła funkcję obserwatorium astronomicznego. Dziś jest doskonałym punktem widokowym na Kopenhagę. 
  • Rosenborg Slot - renesansowy pałac wzniesiony w latach 1606-1617 na życzenie króla Chrystiana IV. Pierwotnie miał pełnić funkcję letniej rezydencji rodziny królewskiej, jednak w rzeczywistości stanowił główną siedzibę władcy oraz jego następców, aż do XIX w. Obecnie mieści się w nim muzeum oraz królewski skarbiec. Pałac otacza przepiękny, wspaniale utrzymany park Rosenborg Have.
  • Strøget - główna handlowa ulica Kopenhagi prowadząca z Placu Ratuszowego do Kongens Nytorv z Teatrem Królewskim. Mieszczą się tu liczne eleganckie sklepy z luksusowymi towarami: odzieżą, biżuterią, meblami, porcelaną, etc. Warto odwiedzić gotycki kościół Helligands-kirken (Ducha Świętego), jedną z najstarszych świątyń w mieście, obecnie galerię sztuki. Po drugiej stronie deptaka jest sklep tytoniowy i jednocześnie muzeum (Tobakmuseeta) z zabawną kolekcją starych fajek, cygarnic i wszelkich akcesoriów tytoniowych.
  • Kongres Nytorv - największy plac Kopenhagi, pełen zieleni i kwiatów, otoczony najlepszymi restauracjami i kawiarniami. Dawniej pełnił także funkcję centralnego placu apelowego. W jego centrum stoi konny pomnik Chrystiana V a nieopodal wznoszą się: pałac Charlottenborg, pałac Thott neorenesansowy Teatr Królewski, oraz hotel DiAngleterre.
  • Ny Carlsberg Glyptotek - kopenhaska galeria, otwarta w 1897 r. przez Carla Jacobsena, składająca się z trzech części. W pierwszej znajdują się ekspozycje sztuki egipskiej, greckiej, rzymskiej i etruskiej. Druga część połączona z pierwszą wspaniałym ogrodem zimowym, prezentuje zbiór rzeźby pothorvaldsenowskiej oraz liczną kolekcję dłuta Rodina.
  • Ogrody Tivoli – położony w centrum Kopenhagi park rozrywki, jedna z największych atrakcji turystycznych Danii. W parku są karuzele, kolejki górskie, akrobaci, muzykanci, tancerze i aktorzy odgrywający sceny z bajek Andersena. Znaleźć tu można również kawiarenki, ciastkarnie, lodziarnie, czy wykwintne restauracje. 
  • Kastellet - miejska cytadela z twierdzą wzniesioną w XVII w. przez Chrystiana IV i rozbudowywaną przez jego następców. Na jej terenie znajduje się kilka ciekawych zabytków, m.in. bramy Norweska i Zelandzka, Dom Komendanta, kościół garnizonowy oraz zabytkowy wiatrak.

Dania… od kuchni … 
Kuchnia duńska bazuje na różnego rodzaju mięsach, najczęściej jest to wieprzowina, wołowina i drób, a także rybach, ziemniakach, sosach, warzywach gotowanych i w zalewie octowej. Duńczycy jedzą więc podobnie do Polaków, ich obiad składa się najczęściej z mięsa, ziemniaków i warzyw, a różni się od polskiego obiadu godzina podania. W Danii głównym posiłkiem odpowiadającym polskiemu obiadowi jest kolacja, podawana około godziny 18 - 19. Sztandarową potrawą duńską jest schab pieczony. Przyrządza się go piekąc schab razem ze skórą, nacinając skórkę w paski. Podczas pieczenia słonina się wytapia a skórka staje się spieczona i chrupiąca. Do tak przyrządzonej pieczeni podaje się gotowane warzywa (marchew, pory, kalafior, brokuły), ziemniaki i sos. Sos koniecznie musi być zrobiony na wywarze z ugotowanych warzyw, ziemniaków i tłuszczu spod pieczeni. Duńczycy jedzą sporo ryb, najczęściej pieczonych lub w zalewie octowej (śledzie, flądry, dorsze itp.) Gama dostepnych do spożycia ryb jest zachwycająca, dostępna jest niemal każda kombinacja ryb gotowanych, pieczonych i marynowanych w warzywach lub sosach. Podobnie podawane są warzywa (biała kapusta, marchew, pory, zielony groch, kalafiory i jarmuż) - gotowane lub w zalewie octowej. Duńczycy, którzy bardzo chętnie jedzą wszelkie marynaty nie uznają kwaszenia. Kiszona kapusta czy ogórki są traktowane jako zepsute. Jeśli chodzi o napoje to Duńczycy pijają kawę, soki, mleko natomiast rzadko - herbatę. W Danii jest ogromny wybór alkoholi (piwa, wina, wódki czyste i likiery), ale mieszkańcy piją ich niewielkie ilości. Ważnym elementem kuchni duńskiej są wyśmienite sery: żółte, topione i pleśniowe. 

Jeśli spodobała Ci się Kopenhaga i chciałbyś spędzić tu więcej czasu, zatrzymaj się w jednym z polecanych hoteli:


www.worldshotelscompare.com/hotels-in/eu/Europe/dk/Denmark/17969/Copenhagen
 


 

 

powrót do listy ciekawych miejsc | do góry